Boekesteyn
 
Overgenomen uit beschrijvingen van Natuurmonumenten
 

Rijke kooplieden
Boekesteyn is net als de overige ’s-Gravelandse buitenplaatsen gesticht door rijke Amsterdamse kooplieden. Die kregen begin zeventiende eeuw toestemming voor zandwinning tussen Hilversum en Kortenhoef. Het buitenleven beviel zo goed dat ze zich hier permanent vestigden. U geniet hier van een imposant parkbos met mooie doorkijkjes, stijlvolle vijvers en kabbelend water. In de buurt van het landhuis bloeien in het voorjaar rododendrons en azalea’s. In oktober overheersen de herfstkleuren.

Geurende akkerkuiden
De gemarkeerde wandelroute Boekesteyn, Schaep en Burg, Bantam leidt u langs de fraaiste locaties. U wandelt over statige beukenlanen en langs akkers en weilanden. Op de weilanden grazen koeien en schapen. Tussen het graan op de akkers groeien kruiden als klaproos en korenbloem. Met wat geluk ziet u een ree, vos of eekhoorn.

Red de bomen!

Boekesteyn is vernoemd naar de oude beuken in het gebied: boek is Oudhollands voor beuk. In de oude loofbomen schuilen bosuilen en spechten. Ook vleermuizen houden zich in holtes op. Oude holle bomen trekken leven aan, maar ouderdom kan de bomen ook de das om doen. Op Boekesteyn zijn veel bomen er slecht aan toe. Natuurmonumenten heeft een herstelplan klaarliggen maar geld voor een opknapbeurt ontbreekt nog. Als Vriend van de ’s-Gravelandse buitenplaatsen kunt u de statige bomenlanen en het imposante parkbos helpen behouden. Meer informatie bij onze ledenservice tel. 035-6559955.

Bezoekerscentrum ‘s-Graveland
Op Boekesteyn is het hele jaar door van alles te doen. Het bezoekerscentrum organiseert wekelijks tal van activiteiten. Schrijf u in voor een cursus natuurfotografie, vleermuizen kijken in het donker of de fietsexcursie ‘Buitenplaatsen’. Ook kinderen beleven wekelijks spannende avonturen. In het bos en in de speeltuin. Kijk in onze activiteitenagenda ‘De natuur in’ voor het actuele programma-aanbod.

Klik hier om te starten of Klik hier om terug te keren naar het overzicht