Overgenomen uit de beschrijvingen van Natuurmonumenten

Voor natuur- en cultuurliefhebbers is Gooilust een lust voor het oog. U vindt op deze Gooise buitenplaats een rodondendronvallei, een sterrenbos, een rijksmonument, een siertuin en een adembenemende collectie exotische bomen. De bomen zijn rond 1900 geplant door eigenaar/ verzamelaar Frans Ernst Blaauw.
 

Dierentuin
Behalve bijzondere bomen en planten verzamelde Blaauw ook uitheemse dieren, waaronder gnoes en bizons. Ouderen herinneren zich Gooilust nog als ‘Het bos van Blaauw’. De exotische dieren zijn op Gooilust verdwenen. Wel komen hier maar liefst zestig soorten broedvogels voor, zoals de bosuil, ijsvogel en sperwer. Als u af en toe even stilstaat en de oren spitst, hoort u talloze zangvogels. Hoog in de beuken broedt een kolonie blauwe reigers.


 

 

 

Mooie siertuin
In het gebied staan enkele bijzondere gebouwen, zoals het achttiende-eeuwse landhuis en een monumentale boerderij. Het parkbos is aangelegd in landschapsstijl. Kenmerkend zijn speelse elementen zoals de rododendronvallei. Gooilust is de enige buitenplaats in de omgeving die nog een mooie siertuin heeft. De tuin weerspiegelt het vermogen van de vroegere bewoners. Bewonder de siertuin in het voorjaar, dan is hij op z’n mooist.
 

Help mee als vrijwilliger
Vrijwilligers verzorgen de siertuin sinds 1990. Op dinsdag en zaterdag van 1 maart tot 1 december, tussen 13.00 en 16.30 uur, is de tuin voor publiek geopend. Als u wilt meehelpen, kijk dan voor meer informatie op onze vrijwilligerspagina. Ook een extra bijdrage is meer dan welkom. Natuurmonumenten heeft een plan klaarliggen voor herstel van de oude bomenlanen, maar het geld ontbreekt nog. Als Vriend van de ’s-Gravelandse buitenplaatsen kunt u deze helpen behouden. Meer informatie bij de ledenservice

tel. 035-6559955.

Klik hier om te starten of  Klik hier om terug te gaan naar overzichten