Startpagina
Vorige        Volgende
Overzicht

Meerkoeten

De meerkoet is familie van de ral. De vogel is 38 centimeter groot, helemaal zwart, een witte snavel en voorhoofdsschild.
De meerkoet is een echt duiker, dit met name voor het vinden van voedsel dat grotendeels bestaat uit planten
weekdiertjes en waterinsecten. Je Zal hem zelden zien vliegen maar rent liever over het water. Tijdens opstijgen uit het water zal hij dit rennend doen.

De eieren van de meerkoet worden per 5 Ė 10 uitgebroed. De jongen  kunnen na ongeveer 8 weken vliegen.

De meerkoet is te vinden op grote wateren, plassen en meren, maar ook in parken, grachten en sloten. Hij komt voor in Europa, Noord-Afrika, AziŽ en AustraliŽ. In Nederland is het een algemene broedvogel. Buiten de broedtijd komen er grote groepen doortrekkers en wintergasten in Nederland voor.